Strikk for livet: Ingen pris, men mange vinnere!

Iteo og Strikk for livet var nominert i kategorien for beste nordiske kampanje på året European Excellence Award i Paris. Det ble ingen pris denne gangen, men organisasjonen som har skapt et enormt strikkeengasjement har gjort over 21 000 nyfødte til vinnere ved å gi dem en varmere og tryggere start på livet.

– Uten Iteo hadde ikke organisasjonen Strikk for livet eksistert. De hjalp meg å strukturere det massive engasjementet som oppsto. De spurte meg rett ut: Hva vil du med dette?

Rebekka Sørfjord, sykepleier og grunnlegger av Strikk for livet

Iteo og Strikk for livet var nominert til beste nordiske kampanje innen PR og kommunikasjon under European Excellence Award torsdag 4. desember i Paris. Dette for kommunikasjonsarbeidet som har skapt et massivt strikkeengasjement i Norge. Organisasjonen har samlet inn 2,5 tonn strikkede kuvøser som har gitt 21 000 nyfødte barn en varmere og tryggere start på livet.

– Vi vant ikke denne gangen, men er selvsagt stolte over å bli nominert. Men det er først og fremst de nyfødte barna som mottar den enestående hjelpen som er vinnerne her – og vi kan sørge for at de nyfødte barna fortsetter å den hjelpen de trenger for å holde varmen i vinter, sa Tina Tharaldsen i Iteo. Hun har holdt i prosjektet i Iteo og deltok på seremonien i Paris i går.

– Uten Iteo hadde ikke organisasjonen Strikk for livet eksistert. De hjalp meg å strukturere det massive engasjementet som oppsto. De spurte meg rett ut: Hva vil du med dette? Dette tvang meg til å ta noen valg som endret livet mitt. Det var de som gjorde en ide til en organisasjon og hjalp meg med alt det praktiske rundt kommunikasjonen. Det er jeg veldig takknemlig for, sier daglig leder, sykepleier og grunnlegger av Strikk for livet, Rebekka Sørfjord.

Slik kan du hjelpe

Det finnes mange måter å hjelpe de nyfødte barna og støtte organisasjonen, selv for de som ikke kan strikke – mer om dette finnes på siden deres;

  • Du kan nå støtte Strikk for livet (org.nr. 999 138 217) via Grasrotandelen når du spiller med Norsk Tipping
  • Du kan donere bort dine bonuspoeng hos SAS Eurobonus
  • Donasjoner – Hvis du ønsker kan du bidra med pengestøtte direkte til Strikk for livet ved å overføre til konto nr. 1503 31 86808
  • House of Yarn (tidligere Gjesdal) har produsert et eget Strikk for livet-babyull, ved å kjøpe dette garnet går 10 prosent av inntektene går til å støtte organisasjonens arbeid
  • Og selvsagt, ved å strikke en kuvøse som kan varme et nyfødt barn – oppskrifter finner du her

Fantastisk personlig engasjement

– Rebekka Sørfjord er primus motor i Strikk for livet, og hennes personlige og brennende engasjement har vært kritisk i forhold til å drive organisasjonen frem. Det er utrolig inspirerende å se hvordan en persons ønske om å hjelpe, kan skape så mye engasjement, sier Tina Tharaldsen i Iteo.

– I tillegg til å skape engasjement for å strikke og hjelpe de nyfødte, har Rebekka sørget for å få organisasjonen godkjent av helseministeriene i Tanzania og Zanzibar. Dette har gjort at hun kan levere ett års forbruk av strikkede kuvøser til hele 17 sykehus i Tanzania og Zanzibar, i tillegg til en mobil klinikk som tar seg ut til de som bor for langt fra sykehusene. Dette er ikke noe annet enn en fantastisk innsats for å hjelpe andre i nød, forteller Tharaldsen.

Rebekka holder en nyfødt baby i strikket pledd

– Strikk for livet har engasjert mennesker over hele verden og Facebook-siden har nesten 15 000 følgere fra 45 forskjellige land fra alle kontinent i verden. Alle disse har kunnet se hvordan deres bidrag og strikketøy ender opp å varme nyfødte barn i Tanzania.

Tina Tharaldsen, byråleder i Iteo

15 000 følgere i 45 land

– Strikk for livet har engasjert mennesker over hele verden og Facebook-siden har nesten 15 000 følgere fra 45 forskjellige land fra alle kontinent i verden. Alle disse har kunnet se hvordan deres bidrag og strikketøy ender opp å varme nyfødte barn i Tanzania. At det nå er samlet inn over 2,5 tonn strikkeklær på to år har ført til at over 21 000 nyfødte har fått hjelp er fantastisk givende. Det er en gave å kunne hjelpe til med dette, sier Tharaldsen.

2,5 tonn strikkede kuvøser

Massivt engasjement ga over 700 kilo strikkede kuvøser de første tre månedene og nye 700 kilo seks måneder senere (1,4 tonn årlig og økende). Strikk for Livet har skapt en strikketrend på skoler, kafeer, sykehjem og sykehus – alle ønsker å gi nyfødte i Tanzania en bedre start på livet. Synlighet ograskt voksende engasjement, oppmerksomhet i media, sponsing fra blant annet SAS Eurobonus, Grasrotandelen og House of Yarn har gjort det mulig å utvide arbeidet med å dele ut strikkede plagg og sette opp en mobil klinikk for å nå kvinner på landsbygda i Tanzania. Totalt så langt har engasjementet hjulpet 21 000 nyfødte barn til en varmere og tryggere start på livet.

Hittil i år har det blitt samlet inn 750 kilo strikkede kuvøser over sommeren, som er lavsesong, så det er antatt å motta over tre tonn med strikkede kuvøser nå i vinter. Engasjementet har spredd seg til Sverige og Danmark, så neste tiltak er å finne lokale frivillige til å drifte Strikk for livet i respektive land.

flere nyfødte babyer pakket inn i strikkede pledd

Strikkedugnad redder liv i Tanzania

Slik startet eventyret: Rebekka Sørfjord, en norsk intensivsykepleier jobbet som frivillig på et sykehus i Tanzania. Hun ønsket å hjelpe nyfødte barn og spurte sine venner og familie om å strikke varme kuvøser (som erstatning for kuvøser som sykehuset ikke hadde midler til å kjøpe inn). Forespørselen ble delt over 16 000 ganger i løpet av kort tid. En strikket kuvøse består av et teppe, en lang genser, en lue og et par lange sokker.

Pågangen fra de som ville hjelpe var så stor at Rebekka kontaktet, og fikk hjelp av Iteo til å håndtere dette. Iteo ble like engasjert i den gode saken og tok Stikk for livet som pro-bono prosjekt. I dag er Rebekka grunnlegger av en frivillig organisasjon som er godkjent og registrert både i Norge og Tanzania. Formålet er å engasjere folk over hele Norge til å strikke og sende inn kuvøser i baby-ull som deles ut til nyfødte på sykehus i Tanzania.

Organisasjonen drives på dugnadsånd med noen gode sponsorer som bidrar med tid, penger og ressurser.

  • Følg Strikk på livet på Facebook eller les mer om deres siste prosjekter på bloggen deres.

Vi gratulerer  Släger med årets kampanje og Trigger med hele 3 gull under prisutdelingen. Foruten Släger , Trigger og iteo var også Try, Geelmuyden.Kiese, Burson-Marsteller, PR-Operatørene, Saatchi&Saatchi, JRPR og Nucleus nominert.

Relevante innlegg

Få nyheter og våre beste caser rett i innboksen din.

Årets byrå logo
BBN - The world's B2B agency logo
Google Partner
Iteo Hubspot Solution Partner Program
Iteo bra søk