Foto og video

Hvis et bilde sier mer enn tusen ord, kan en video fortelle en livshistorie. Ikke bare oppfatter og husker vi visuelt innhold bedre enn tekst, det skaper også mye større engasjement.

Tre personer ser på en smarttelefon

Bedrifter som bruker video i sosiale medier kan skape over dobbelt så mye engasjement som bedriftene som ikke bruker bilde og video.

Å bruke visuelt innhold som del av innholdsmarkedsføringen vil gi deg mange fordeler. Noen av de viktigste er at mer av det du formidler blir husket, innholdet gir større engasjement og det holder lenger på målgruppens oppmerksomhet. HubSpot trekker frem interessant statistikk for oss markedsførere, som argumenterer godt for hvorfor vi bør bruke gode bilder og videoer i kommunikasjonen vår:

  • Hjernen vår oppfatter bilder og video raskere enn tekst – faktisk opptil 60 000 ganger raskere.
  • Vi husker også visuelt innhold mye bedre enn tekst. Etter tre dager husker vi ca. tre prosent av noe vi har lest. Legger du til et bilde vil du kunne huske opptil 65 prosent.
  • I tillegg skaper innhold et mye større engasjement enn tekst. Bedrifter som bruker video i sosiale medier kan skape over dobbelt så mye engasjement som bedriftene som ikke bruker bilde og video.

Brukerne foretrekker video

På bare få år har vi sett en sterk dreining mot mer videoinnhold både på nettsider, blogger, i artikler, i annonser og ikke minst i sosiale medier. Vi konsumerer video som aldri før! Innen utgangen av 2019 sto videoinnhold for hele 90 prosent av all webtrafikk!

Forskning viser at ved valget mellom tekst og video, foretrekker stadig flere å få et tema presentert i et levende og visuelt format. Video engasjerer og påvirker mye mer – dette ser vi spesielt i sosiale medier, der videoer deles langt oftere enn annet innhold.

Om du tilbyr kompliserte produkter og tjenester kan det ofte være enklere å vise frem disse gjennom video, og ikke bare tekst.

Video som virkemiddel i historiefortelling

Av og til skulle man helst sett det på film. Hvorfor lese boken når man kan få historien visualisert i en TV-serie? Det er ingen grunn til at dette ikke også gjelder for PR og markedsføring.

Med video er det ofte enklere for bedrifter å nå ut og bygge merkevaren på en mer uttrykksfull og personlig måte. Du kan svare på målgruppenes utfordringer, presentere løsninger og fortelle engasjerende historier på en kortfattet og engasjerende måte.

Om du tilbyr kompliserte produkter og tjenester kan det ofte være enklere å vise frem disse gjennom video, og ikke bare tekst. Video fungerer også godt som et tillegg til tradisjonelt innhold – enten det er et blogginnlegg på nettsiden din, en nyhetsartikkel eller en pressemelding.

Se på nettavisene for eksempel. Stadig flere nettaviser bruker video i sine reportasjer. Ikke bare gjør det sakene mer tilgjengelige, men innholdet skaper også en mulighet for nettavisen å øke sine annonseinntekter. Er en film interessant nok vil leserne tilbringe mer tid på nettsiden, trafikken øker og annonsemulighetene blir bedre både rundt og i filmen.

Samtidig er video også bra for søkemotoroptimalisering (SEO). Sammenlignet med annet type innhold kommer artikler med video høyere opp på søkeresultatlisten til Google og i nyhetsoppdateringen på Facebook, Instagram og Snapchat.

I hvilke kanaler bør du bruke video?

Video kan enkelt publiseres på nettsiden til bedriften din, i sosiale medier og på videoplattformer som YouTube eller Vimeo.

Ønsker du å bruke video i bedriftens sosiale mediekanaler, som Facebook eller Instagram, er det spesielt noen typer som fungerer bedre enn andre:

  • «How to»-videoer der en eller flere ansatte forklarer hvordan noe gjøres, og med det sprer nyttig informasjon
  • Videoer med ansatte som forteller om en vanlig dag på jobben og viser hvordan miljøet på kontoret er – som kan være fint både ved rekruttering og for merkevarebygging
  • Produktvideoer i forbindelse med en produktlansering kan være med på å skape forståelse for produktet og forventninger
  • Dersom bedriften har arrangert eller deltatt på et event, et kurs eller en konferanse, kan video fungere fint for å trekke frem det mest interessante og kanskje også noen korte intervjuer med de som var tilstede

Selv om både YouTube, Facebook, Instagram, Twitter og Snapchat egner seg godt for videoinnhold, er det likevel lurt velge ut noen få plattformer som passer din bedrift, de du vil nå og det du vil formidle.

Video? Nei, det er en altfor stor investering for oss!

Det trenger det ikke å være!

Ja, en film tar noe lengre tid å produsere enn en pressemelding eller et blogginnlegg, da det ligger arbeid bak å holde på målgruppens interesse gjennom de minuttene filmen varer. For å få til dette må du analysere målgruppen din, utvikle et budskap og sikre at dette egner seg på film. Deretter må elementer som intervju planlegges. Så langt i prosessen ser vi ikke store forskjeller fra forarbeidet til en pressemelding.

Selve filmingen kan kreve litt mer tid. Det er ikke uvanlig å måtte «stage» situasjoner, og man må sikre at man har fått med seg de beste bildene for å skape en fengende film. I eventuelle intervjuer må intervjuobjektene føle seg ivaretatt og avslappet slik at de og budskapet deres kommer frem på best mulig måte.

Mange tror at det bare er en offisiell talsmann- eller kvinne som kan uttale seg på film, men det stemmer ikke. Ofte vil de beste sitatene komme fra «den vanlige mannen i gata» – han som bruker produktet eller tjenesten i sitt daglige arbeid.

Alt i alt vil en video kreve noe mer tid, men resultatet kan gi langt større verdi enn et blogginnlegg, pressemelding eller annonsørinnhold uten video.

Hva kan du bruke videoen til?

Filmen kan gjenbrukes så lenge dere ønsker. Den kan deles på nettsiden, i sosiale medier eller tilbys til redaksjoner som visuelle elementer i en større sak – som et tillegg til en pressemelding. Flere av våre kunder bruker også video i annonsering i sosiale medier. De kan deles internt og eksternt avhengig av behov og ønsker.

Hva kan Iteo bidra med?

Det kan føles omfattende å skulle produsere video, men resultatet og verdien av videoen samsvarer raskt med tiden og ressursene dere legger i arbeidet. Gevinsten kan også overgå det en tradisjonell pressemelding kan gi alene, avhengig av mål, budskap og gjennomføring.

Vi kan hjelpe deg med å gjennomføre målgruppeanalyser, utvikle budskap, skrive manus med riktig vinkling, filme, gjennomføre eventuelle intervjuer og redigering. Vi sikrer at nettopp ditt produkt eller tjeneste kommer frem på en slik måte at dine målgrupper forstår verdien av det dere leverer.

For større videoproduksjoner samarbeider vi med det dyktige produksjonsselskapet Red Ant. De er et fullverdig produksjonsbyrå for film og levende bilder, og spesialiserer seg på film for nett og sosiale medier.

Hvordan bruke video i markedsføringen?

1. Sett konkrete mål

Ha klart for deg hva du ønsker å oppnå med videoen, hvilken historie du skal fortelle og hvilke inntrykk du vil gi. Er målet å skape engasjement blant kunder eller ansatte? Er det å øke synligheten og oppmerksomheten rundt bedriften, eller er det å lede til flere salg? Hvilket mål du har vil påvirke målgruppe, innhold, kanal og hvordan du måler om videoen var suksessfull.

2. Definer målgruppe

Før du lager en video bør du ha tenkt igjennom hvem du ønsker å nå ut til og tilpasse innholdet deretter. Kjønn, alder, interesser og bosted kan være gode utgangspunkt, men tenk også på hvilke problemer målgruppen har, som du kan bidra til å løse.

3. Tydelig budskap

Ha klart for deg hvilke budskap du ønsker å formidle. Hva vil du fortelle og vise kunden? Dette bør baseres på målet og hensikten med videoen. Hold deg til ett klart og tydelig budskap per video som fanger oppmerksomheten til brukere raskt, helst i løpet av 3-5 sekunder. Anbefalt total lengde på videoer i sosiale medier er mellom 15 sekunder og 1 minutt. Siden de fleste ser videoer i disse kanalene uten lyd, er det i tillegg viktig å legge til undertekster. Da kommer også budskapet enda tydeligere frem og videoen blir mer søkemotoroptimalisert.

4. Verdifullt innhold

Tenk kvalitet fremfor kvantitet, det vil også gjenspeile bedriften eller produktets kvalitet. Godt og engasjerende innhold har større sannsynlighet for å bli sett, og de første sekundene er helt avgjørende.

Videoen bør fortelle en god historie som har en verdi for mottakeren, i tillegg til å underholde. Den må for eksempel løse problemer eller lære dem noe nytt. Video er i tillegg et utmerket format for å vekke følelser. Lykkes du med det sitter også budskapet lenger i hukommelsen.

5. Resultatmåling

Til slutt og kanskje viktigst av alt, er å måle hvilken effekt videoene gir. På den måten finner du ut hva som fungerer og ikke fungerer for din bedrift, slik at du kan forbedre de neste videoene basert på fakta og ikke bare på magefølelse.

Se gjerne på flere faktorer enn kun klikk og visninger. Avspillingsrate, delinger, kommentarer, klikkrate og konverteringsrate kan også gi svært nyttig innsikt. Du må velge hva som er de viktigste faktorene for din bedrift ut ifra målene du satt i starten.

Årets byrå logo
BBN - The world's B2B agency logo
Google Partner
Iteo Hubspot Solution Partner Program
Iteo bra søk