Employer branding – Utenfra og inn

Da Iteo ansatte meg satte jeg pris på at de som rådgivere innenfor employer branding var villige til å ta sin egen medisin.

Psykologi-teori sier at førsteinntrykket av en person er viktig, fordi det skaper en opplevelse av personen som man ligger til grunn ved neste anledning.

2. mai 2013 klokket jeg inn mine første arbeidstimer i byrået som vil være «Stedet der alle vil være». Visjonen er tøff. Påstanden er enda tøffere. Visjonen er for meg et veldig konkret eksempel på employer branding. Det å skape og pleie det ryktet bedriften har hos nåværende og fremtidige ansatte. Flere tror kanskje at dette skjer automatisk. Dersom trivselen ikke er på topp må det være de ansatte sin feil.

Jeg var på jakt etter ny jobb. Trivsel og hyggelig arbeidsplass var to av de viktigste kriteriene for meg. Det er under slike forhold jeg klarer, og ønsker, å prestere mitt aller beste. Da jeg begynte prosessen med Iteo kunne det gått begge veier. Jeg har opplevd det før. Bedrifter som skryter av godt arbeidsmiljø og spennende arbeidsoppgaver helt til du kommer på innsiden og hverdagen fremstår som noe helt annet enn glansbildet du ble forespeilet.

Usett og uviktig

Min første arbeidsdag kunne vært skremmende og demotiverende. Jeg kunne ha blitt plassert ved en pult etter en altfor kort velkomstsamtale på sjefens kontor. På pulten kunne jeg tvinnet tomler i time etter time fordi bedriften egentlig ikke var forberedt på at jeg skulle komme. Arbeidsoppgaver ville ikke blitt delegert til meg, i stedet ville de forventet at jeg, selv som ny på kontoret, skulle finne disse oppgavene selv. Det er på dette tidspunktet den nyansatte går inn på toalettet, ser i speilet og spør seg selv «hvorfor ble jeg i det hele tatt ansatt?» Da har du mistet personen.

Slik kunne det gått. Og jeg vet at for mange nyansatte er det nettopp slik, ofte i flere uker.

Psykologi-teori sier at førsteinntrykket av en person er viktig, fordi det skaper en opplevelse av personen som man ligger til grunn ved neste anledning. Jeg mener den teorien stemmer vel så bra for førsteinntrykk av bedrifter og nye arbeidsgivere. Om man ikke fremstår som viktig for arbeidsgiveren, hvorfor skal man yte? Hvorfor skal man bli værende?

Jeg har blitt en ambassadør for bedriften, i likhet med mine kollegaer. Hvordan skjedde det?

Employer branding i praksis

Heldigvis gikk det ikke slik den 2. mai 2013 da jeg troppet opp på min nye arbeidsplass. Jeg følte meg velkommen og ble raskt satt i arbeid. Jeg ble sett. Det var hyggelig å komme på jobb igjen for man følte seg ønsket. Førsteinntrykket var satt. Nå, snart et år senere, er inntrykket fortsatt godt. Jeg har blitt en ambassadør for bedriften, i likhet med mine kollegaer. Hvordan skjedde det?

Det skjedde ved at mine kolleger og ledelsen var motiverte til å oppfylle visjonen: «Stedet der alle vil være». Mer konkret handlet det om å se de ansatte (selv nye), lytte og la de føle at de er viktige for bedriften. Man har nådd målet sitt den dagen man har ansatte med riktig kompetanse og egenskaper, som deler sin trivsel med sitt nettverk. Det er slik man bygger et godt rykte, skaffer og beholder de beste ansatte. I Iteo gir vi råd til våre kunder om employer branding, det er godt å se at vi tar vår egen medisin.

Så hva er medisinen? Sett gjennom øynene til en nylig ansatt – utenfra og inn:

  • Definer hvordan din arbeidsplass skal være
  • Planlegg og skap et rammeverk for å oppnå målet
  • Gjennomfør, gjennomfør, gjennomfør

Helt konkrete tiltak som gjorde min opplevelse av de første dagene god

  • God velkomst – mine kolleger og sjef viste at jeg var ønsket og at det var et behov fra dag én
  • Tydelig ledelse som kommuniserte sine forventninger
  • Tillit og høy takhøyde
  • Klar kommunikasjon

Få nyheter og våre beste caser rett i innboksen din.

Årets byrå logo
BBN - The world's B2B agency logo
Google Partner
Iteo Hubspot Solution Partner Program
Iteo bra søk