Hva er native advertising og hvorfor lønner det seg å bruke det? Vi gir deg en kjapp introduksjon og deler fire gode erfaringer.
Søker du på nettet etter ”Hva er native advertising”, får du opp en rekke forklaringer. Kortversjonen av alle definisjonene er imidlertid at native advertising er nettartikler som i form og utrykk ser ut som vanlig redaksjonelt innhold, men som egentlig er betalt av en annonsør. Innholdet er utformet for å være nyttig, relevant og verdifullt for mottakeren. Det eneste som viser at det ikke er vanlig redaksjonelt innhold, er en liten merkelapp øverst som sier ”annonse” eller ”annonsørinnhold”.
Oppmerksomhet rundt trefiberisolasjon
Som en del av en større kjennskapskampanje for Hunton rundt trefiberisolasjon i 2017, ønsket vi å nå fagfolk i byggebransjen. Derfor valgte vi å bruke annonsørinnhold på bygg.no. Her publiserte vi fire forskjellige kundehistorier med private og profesjonelle ”ambassadører” som forteller om deres erfaringer med – og anbefaling av trefiberisolasjon. Artiklene linket inn til kampanjesiden anbefaltav.no, der leserne kunne lese flere ambassadørhistorier og lære mer om egenskapene og fordelene til trefiberisolasjon. Alle annonsene lå ute i en uke hver. Dette resulterte i mellom 1400 og 3500 sidevisninger per artikkel, og en lesetid på mellom hele fem og syv minutter. Mange klikket seg også videre inn på kampanjesiden der de kunne lese mer om trefiberisolasjon. Dette tydet på at innholdet traff målgruppen godt.
Stor respons for tre IT-kunder
For tre IT-kunder, med Buypass i front, kjørte vi høsten 2017 en kampanje over fire uker i Kommunal Rapport. Hensikten var å synliggjøre smart teknologi som fjernet behovet for passord, samtidig som sikkerheten økte betydelig. Innholdet ble produsert som fire artikler der vi først pekte på problemet, og i påfølgende artikler belyste løsningen på tre ulike måter. Målet var å invitere kommunale beslutningstagere til et gratis webinar. Virkemidlene i kampanjen var bruk av blogg, nyhetsbrev, PR, landingssider, Facebook-annonsering og native advertising på Kommunal Rapport. Vi tok også i bruk et påmeldingsskjema via Hubspot for å kunne måle antall leads.
På annonsørinnholdet fikk de tre IT-kundene tilsammen 4052 unike lesere, der alle var i målgruppen, og 934 brukere besøkte kampanjelandingssiden deres. I tillegg ble det et presseoppslag basert på annonseinnholdet, og 23 påmeldte kommuner på webinaret. Kortsiktig avkastning på investeringen (løse estimater) ble på hele 670 prosent.
Suksess på bunnlinja med inbound marketing
– Vi har tung ingeniørkunnskap i bedriften som jobber med mange spennende kunder. Ved å dele deres historier kan vi lære markedet om våre tjenester på en troverdig og spennende måte, uten at vi trenger å ha «salgspitch» i teksten.
Løfter frem kundenes suksesshistorier
Et annet godt eksempel er NTI som utvikler og leverer totalløsninger for høyteknologiske miljøer innen bygg, design, industri og produktutvikling. På deres vei mot å etablere en ledende posisjon i dette markedet, har den mest effektfulle metoden vist seg å være annonsørinnhold på bygg.no og TU.no.
– Vi har blant annet publisert suksesshistorier om norske virksomheter som har tatt i bruk digitale løsninger og ligger foran på teknologifronten. Her sier vi nesten ingenting om at vi har vært partner, men løfter isteden frem kundene og fokuserer på løsningene, mulighetene og verdiene, forteller Halvor Jensen, administrerende direktør i NTI.
Hver enkelt artikkel har fått mellom 3000 og 20 000 visninger, og lesetiden ligger på to til fem minutter. Etter å ha synliggjort hvem de er og deres kompetanse på en litt annerledes måte ved bruk av annonsørinnhold, opplever NTI også en betydelig større tilstedeværelse i markedet. Selskapet får nå henvendelser fra bygg- og anleggsnæringen og blir invitert til å delta i interne møter, holde foredrag på ulike eventer, messer, konferanser og andre fora de ikke hadde tilgang til tidligere.
Tar opplæringsansvar
Til slutt har vi et eksempel med Onsagers, som jobber med å sikre og styrke bedrifters konkurransefortrinn, primært gjennom å legge en IP-strategi for beskyttelse og forvaltning av deres immaterielle rettigheter, som forøvrig utgjør opp til 90% av verdiene i norske kunnskapsbedrifter i dag. Selskapet har nå gjennom tre år publisert gode og troverdige kundehistorier som «annonsørinnhold» på TU.no.
– Vi ønsker å dele relevant og nyttig kunnskap med TU sine lesere. Vi har tung ingeniørkunnskap i bedriften som jobber med mange spennende kunder. Ved å dele deres historier kan vi lære markedet om våre tjenester på en troverdig og spennende måte, uten at vi trenger å ha «salgspitch» i teksten, sier Axel Krabberød, leder for markedsstrategi i Onsagers.
Denne type kunnskapsdeling har vist seg å engasjere TUs lesere. Flere av Onsagers artikler har faktisk blitt lest oftere enn de redaksjonelle sakene på nettsiden. Et eksempel er deres siste sak om Yamaha som har kjøpt flere patenter på en trehjuling fra Hokksund. Til sammen har artikkelen fått over 20 000 visninger og en gjennomsnittlig lesetid på over fire minutter. Og til tross for at den ble publisert i februar, leses den fortsatt fire måneder etterpå (meget bra longtail). Axel mener at det å benytte native advertising med deres format som kunnskapsdeling, har vært med å gi Onsagers kunder som er ute etter et langsiktig kundeforhold.