I disse dager setter hundrevis av kommende kommunikatører seg på skolebenken. Her gir vi deg noen tips til hvordan du får drømmejobben når skolegangen er unnagjort.
Har du et A- eller B-snitt er det selvfølgelig hyggelig, men det gir deg ikke automatisk en lavere kølapp enn C-studentene.
Det er et klassisk studentdilemma som strekker seg langt forbi den relativt smale norske kommunikasjonsbransjen: Hvordan skal du vekte dyrebar tid – kombinert med dårlig økonomi – for å gi deg selv et best mulig utgangspunkt til å komme inn i arbeidslivet?
Den faktiske skolegangen må selvfølgelig få sin del av kakediagrammet, hvis ikke ender du opp med å måtte ta opp fag det året dine medstudenter får deres første jobb.
Men hva så med relevant erfaring? Internship eller praktikantarbeid, deltidsjobbing (fortrinnsvis med en viss bransjefaglig forankring) og nettverking. For ikke å snakke om at du må få tid til å leve oppi denne boblen som utgjør en stressende avslutning på 3 til 5 års høyere utdanning.
La oss bryte ned de forskjellige ingrediensene og se på hva du må ha for å sikre drømmejobben, og hva som er fint å ha.
Må ha
Fullført grad
På denne listen vil du ikke finne noe du ikke har hørt hundre ganger før fra forventningsfulle foreldre, klasseforstandere og velmenende omkrets: Du må ha graden i boks. Bachelor-, master-, you name it. Du må kunne vise arbeidsgiveren at du har gått inn for noe, jobbet for det og fullført det. Har du et A- eller B-snitt er det selvfølgelig hyggelig, men det gir deg ikke automatisk en lavere kølapp enn C-studentene, dersom de har andre aktiviteter å vise til, noe vi kommer tilbake til.
Og før vi går videre, husk det er alltid unntak. Ta vår siste rekruttering som et perfekt eksempel: Vi ansatte Emil nesten rett ut av videregående skole. Her så vi en person som hadde noe spesielt, hadde opparbeidet seg en unik kompetanse på egenhånd og var moden og selvdrevet. På tross av sin unge alder var det ikke noe tvil om at dette var en person vi ville satse på.
Men for å lede oss tilbake på riktig spor: Selv ved Emils tilfelle kan vi garantere at det var en viktig faktor at han hadde fullført VGS-utdannelsen, og med ekstremt gode akademiske resultater som en bonus.
Så ja, du må nesten ha en fullført grad for å få innpass – så får det heller være en variabel fra person til person hva slags grad man faktisk snakker om.
Gode holdninger
Dette er ikke noe du utvikler på biblioteket, og således kanskje noe mange ikke tenker på å vise fram i intervjuene. Men det er helt essensielt at du ikke fremstår som en robot når du møter potensielle kolleger. En ting er å vise til karakterer og attester på et papir, men det får deg kun inn døren. Når du er på innsiden er dette glemt.
Le, smil, lag grimaser og vær folkelig. Tør å bryte ut av den veldig norske komfortsonen som egentlig kun resulterer i stiv nakke og sjenerthet, og sørg for at arbeidsgiver føler de blir kjent med deg – ikke jobbsøker nummer 17.
Ikke henvis til referanser for å få fram at du har gode holdninger, bevis det gjennom samtalen at du er en person som både faglig og sosialt matcher bedriften.
Motivasjon
Tabben ved å snakke om et så bredt tema som holdninger er at det er vanskelig å definere andre egenskaper som ikke kan gå under samme kategori. Men la oss gjøre et forsøk. Innimellom dine akademiske resultater og gode sosiale egenskaper på intervjuene er det en ting som er lett å glemme, og lett for arbeidsgiver å skue: Er kandidaten motivert for å jobbe for oss, eller vil han bare jobbe?
Motivasjonen din for å komme ut i arbeidslivet gjenspeiles selvfølgelig av alt du har gjort fram til det punktet du hilser på arbeidsgiver: Karakterer, relevant arbeid ved siden av skolegangen og studentverv er alle gode indikatorer for om søkeren er motivert for å ta steget fra studieliv til arbeidsliv. Men heller ikke dette sier nødvendigvis noe om motivasjonen din for akkurat den arbeidsplassen.
En måte å konkretisere dette foreløpig vage tipset, er å bruke den ekstra tiden det tar å lage skreddersydde CV-er og søknadstekster. Hvis du ønsker å nå ut til en hvilken som helst ettertraktet bedrift, kan du banne på at de avslører søknaden din dersom du bare har trykket Ctrl+F og erstattet arbeidsgiver 1 med arbeidsgiver 2. Dette er noe vår egen partner og rekrutteringsansvarlig Tina kan attestere for, da Iteo mottok over 250 søknader på stillingen vi utlyste i 2014.
I tillegg til å vise motivasjonen din for akkurat den arbeidsplassen gjennom søknadspapirene dine, er det andre måter du kan bevise din interesse på når dere møtes. Les deg opp på bedriften i forkant, sørg for å vite hva de gjør, hvilke kunder og bransjer de jobber med og historikken til selskapet. Ikke bare viser det at du har lagt inn den ekstra innsatsen for å lære om bedriften, men kunnskapen du bygger gjør også at du i større grad kan skreddersy svar som vil gi deg bonuspoeng i intervjuet.
De superhyggelige rådgiverne vi søkte etter er på plass!
Fint å ha
Erfaring
Grunnen til at vi plasserer dette punktet under Fint å ha er at rett og slett ikke alle har mulighet til å få relevant erfaring ved siden av skolegangen. Det er mange om beinet til de praktikant- eller deltidsjobbene som finnes i dag, og med dagens leiepriser og blir mange nødt til å bruke fritiden sin på en deltidsjobb i stedet for frivillig arbeid.
Er du likevel heldig nok, og energisk nok, til å drive med noe på siden som er relevant for din fremtidige jobb, så kudos til deg. Ikke bare gir det arbeidsgiver en trygghet i at denne «jyplingen» har en anelse om hva han eller hun går til, men det gjør at du raskere kan settes i arbeid og prestere. Rekruttering og opplæring er svindyrt, så hvis man kan kutte deler av denne posten, så er det bra for alle parter.
Flaks
Virkelig? Hvordan kan jeg påvirke min egen flaks i en rekrutteringsprosess, tenker du sikkert nå. Og du har et poeng. Men du kan være med å skape din egen flaks gjennom handlingene dine i tiden før du sender ut søknader.
Kanskje du følger potensielle arbeidsgivere på Facebook, og ser at en bedrift har åpen dag. Du drar, selv om du stresser over den kommende eksamen som nærmer seg med stormskritt. Og – kanskje du møter noen nye fjes, får inn noen ord med en person som senere vil vurdere akkurat din søknad opp mot titalls andre, og denne personen husker deg. Slike initiativ kan gi deg den flaksen du trenger. Og du kommer til å trenge litt flaks!
TL;DR
En rekke forhold må klaffe for at du faktisk skal få jobben du drømmer om etter skolegangen. Husk at du kan være med å påvirke mange av variablene, og du kan styrke sjansene dine dersom du starter tidlig nok og jobber systematisk nok ut mot bransjen.
Vi ser alltid etter flinke folk til å bli en del av et av landets beste arbeidsmiljøer. Hvis du tror du har det som skal til for å jobbe hos oss, utfordrer vi deg til å sende en mail til tina@iteo.no, så kan vi ta en uforpliktende prat!
Og lykke til med studiene!