En undersøkelse bekrefter at markedsførere nå anerkjennes for deres stadig viktigere rolle i bedriften. Det presser frem et tydelig behov for fagspesialister på innhold og distribusjon.
Det internasjonale fagbladet Marketing Week har sluppet en undersøkelse som bekrefter at markedsavdelingen i stadig større grad anerkjennes for deres strategiske rolle. I undersøkelsen 2022 Marketing Week Career and Salary Survey sier seks av ti respondenter at markedsavdelingen har fått en større strategisk rolle, har større innflytelse og/eller verdsettes i større grad.
Ifølge undersøkelsen har pandemien bidratt til denne utviklingen fordi behovet for strategisk rådgivning har vært større gjennom en tid med mye forvirring og uklarhet.
– Mange opplever at muligheten for å skille seg ut på produkt har blitt vanskeligere. Derfor har man søkt andre konkurransefortrinn gjennom merkevare, kundereiser, eller friksjonsfrie interaksjoner som skaper større verdi for kundene.
Startet før pandemien
Markus Svenberg, markedsdirektør i det norske teknologiselskapet for megler- og eiendomsbransjen, Marketer, kjenner seg igjen i disse observasjonene, men peker samtidig på at dette startet lenge før pandemien slo til.
– Det har lenge vært en trend at bedrifter har forsøkt å finne nye og engasjerende måter å nå kundene på, enten gjennom digitale kanaler eller de mer tradisjonelle. Mange har opplevd at muligheten for å skille seg ut på produkt, både fysisk og digitalt, har blitt vanskeligere. Derfor har man søkt andre konkurransefortrinn gjennom merkevare, kundereiser, eller friksjonsfrie interaksjoner som skaper større verdi for kundene. Denne jobben har ofte har blitt betrodd eller landet i markedsavdelingen.
Undersøkelsen til Marketing Week ble besvart av over 4463 markedsførere, og den viser også at seks av ti mener de er trygge på egne evner til å påvirke endring i deres organisasjon.
Stort behov for spesialister på data og distribusjon
De siste årene har markedsavdelingen i større grad blitt restrukturert og slått sammen med andre avdelinger. Det har bidratt til et betydelig behov for enda flere eksperter innen datadrevet markedsføring, og da særlig innen de som evner å jobbe med innsikt og analyse.
Svenberg har selv bakgrunn fra en av de største produsentene innen byggevarebransjen før han meldte overgang til programvare. Han mener behovet for dataspesialister er like stort i både store og tradisjonelle virksomheter, som de nye raskt voksende IT-selskapene. Hos tidligere arbeidsgiver jobbet han iherdig med å modernisere markedsfunksjonen, og hos ny arbeidsgiver handler det meste om smart teknologi.
– Dagens kundegruppe ser annerledes ut enn før, akkurat som morgendagens kundegruppe vil se annerledes ut. Sømløse interaksjoner som baserer seg på intensjonsbasert data vil være fremtiden. Jeg leste nylig en artikkel der man etterlyser generalistene og ikke bare spesialistene, og jeg tror nettopp krysningen mellom disse er der magien skjer. Du er nødt til å ha generalistene til å sette retning og visjon, mens spesialistene er de som får magien til å skje. Alt dette bør skje i markedsavdelingen. Det krever at markedsførere må åpne øynene og se hvilken gullgruve som ligger i dataene rett foran nesen deres, og her er det store økonomiske oppsider.
Alle vil ha de samme fagpersonene
Undersøkelsen til Marketing Week viser at markedsavdelingene er mest lystne på å ansette fagfolk med spesialisering på data og analyse. Dette er i tråd med Svenbergs egne planer.
– Jeg rekrutterer selv spisskompetanse på innsikt og analyse. Det er kritisk for at vi fortsatt kan ligge i forkant av konkurrentene våre, og skape muligheter andre ikke ser. Vi er eksperter på data gjennom data-science teamet vårt, og fremtiden vil stille enda større krav til hvordan vi betinger våre aktiviteter på dyp innsikt og forståelse av markedet, kundene, og trendene i markedet, sier han.
Den britiske undersøkelsen avdekker disse tre ferdighetene som det angis størst mangel på i markedsavdelingene:
- Data og analyse: 33,4 prosent
- Innhold- og tekstproduksjon: 17,6%
- Performance: 17,3%
– Jeg er ikke overrasket over disse funnene, det er kjernekompetanse et hvert fremtidsrettet team bør inneha, og det er kamp om de beste hodene. Det handler om å treffe med riktig budskap til rett tid, og da er de tre nevnte disiplinene avhengige av hverandre, sier Svenberg.
Les mer om hvordan vi kan hjelpe deg med innhold og effektiv distribusjon her.
Foretrekker å ansette
Interessant nok viser undersøkelsen at dobbelt så mange britiske bedrifter planlegger å dekke kompetansegapet gjennom ansettelser, fremfor dem som skal videreutdanne eksisterende ansatte.
– Dette er trolig fordi mange har dårlig tid og stort arbeidspress. De trenger derfor å raskt vite at de har tilgang på kompetansen, enten gjennom interne ressurser eller solide partnere, sier Svenberg
Han peker på at utfordringen med denne strategien er at alle kjemper om de samme talentene og det handler om å finne den riktige kombinasjonen basert på erfaringer markedsavdelingen gjør seg underveis, og hva som er mulig å få tak i enten gjennom ansettelser eller hos byråene.
Rekrutteringsselskapet Tefts ferske bransjestudie i Norge peker på at de som jobber i distribusjonsleddet også er de som merker størst oppsving i lønningene akkurat nå. Rådgiver Ole Aleksander Janzso i Teft uttalte følgende i denne artikkelen i Kampanje (bak betalingsmur):
– Ansatte i mediebyråene har opplevd en voldsom etterspørsel i arbeidsmarkedet i og med at annonsørene har rekruttert ivrig under og i kjølvannet av krisestemningen som preget deler av 2020. Det påvirker både lønn til de som har vært i mediebyråene en stund, og prisen de må betale for å rekruttere nytt.
Vil du få mer ut av din markedskommunikasjon? Ta kontakt med oss for en hyggelig prat, eller last ned e-boken vår «Du trenger bare én for B2B». Den gir deg, spesielt om du har ansvar for markedsføring eller kommunikasjon, tips til hvordan du skaper mer effektiv B2B-kommunikasjon.