Hva er inbound marketing?

Inbound. Et dårlig norsk ord, men om du jobber innen markedsføring er det garantert noe du har hørt om. Men hva er inbound marketing, og hvordan kommer du i gang?

Kort fortalt er Inbound marketing en mer helhetlig form for innholdsmarkedsføring. En måte å drive markedskommunikasjon hvor du tiltrekker deg kunder gjennom relevant og nyttig innhold på din nettside. Husker du vi skrev om kjøperens reise og hvilket innhold de vil ha? Den artikkelen er lur å lese etter du er ferdig med denne.

Målet med denne måten å promotere din virksomhet er å gi verdi til en potensiell kunde som er ute på sin kundereise, i hvert eneste steg på denne reisen. Fra første søk i Google, til de er klare til å innhente tilbud eller kjøpe. Med denne måten å jobbe på er målet at disse kundene skal finne deg ved hjelp av din egen nettside eller blogg, gjennom søk (søkeoptimalisering) og sosiale medier.

Ved å skape godt innhold som er utviklet for å adressere de problemer eller behov din ideelle kunde har, tiltrekker du deg kvalifiserte leads og bygger tillit og kredibilitet for din virksomhet. Løpet du utvikler med ditt innhold handler også om å flytte kunden et hakk videre i sin beslutningsprosess.

Inbound-metodologien

Denne måten å jobbe med markedskommunikasjon er delt inn i fire faser – tiltrekke, konvertere, selge og begeistre. Gjennom denne reisen går en kontakt fra å være en ukjent for din virksomhet, til å bli en besøkende som blir et lead. Jobber du riktig og svarer på de spørsmålene kunden har, blir leadet ideelt sett en kjøpende kunde som videre snakker godt om deg til andre og dermed driver Inbound-prosessen videre. For å måle og konvertere integreres nettsiden din med for eksempel Hubspot, som er et marketing automation-verktøy. I dette verktøyet har du kontroll på hvem som har lastet ned innhold (og legger igjen e-postadressen sin), og hvilke sider de har besøkt. Dette gir god innsikt i hva kunden er interessert i og hvor vedkommende er i kjøpsprosessen.

Uansett hvilket kjøp du skal gjøre, om det er som privatperson eller noe for din virksomhet: Hvor starter du? Google, ikke sant?

Hvorfor inbound marketing?

Uansett hvilket kjøp du skal gjøre, om det er som privatperson eller noe for din virksomhet: Hvor starter du? Google, ikke sant? Vi liker å få oversikt, se hva som finnes av alternativer, lese anmeldelser eller kundereferanser og snakke litt med venner, kolleger eller bekjente for å høre om de har noen tips eller råd. Du vil vite så mye som mulig før du engang tenker på å kontakte en selger eller tilbyder på telefon, e-post eller i en butikk.

Det er her Inbound-måten å jobbe på gir verdi til din bedrift. Har du innholdet som kundene trenger i sin kundereise tilgjengelig på nett, SEO-optimalisert og med en godt bygd nettside, og har brukt tid og antagelig litt penger på å spre det i ulike kanaler, så er sjansen stor for at en potensiell kunde finner deg. Kjøpere, enten de er private eller representerer sin virksomhet, forventer å finne svar på de aller fleste av sine spørsmål på nett.

Så hvordan kommer du i gang?

  1. Lag en strategi. Hvem er kundene dine? Hvor finner du dem? Hvilke stadier går de gjennom når de ser etter dine produkter og tjenester? Hva er fokuset ditt?  Hva er kunden opptatt av?
  2. Sett opp nettsiden din med et verktøy som samler inn informasjon om dine besøkende. Dette kan for eksempel være Hubspot, men er du en stor virksomhet og har tyngre behov tar vi gjerne en prat om hva som kan passe.
  3. Produser innhold. Hvordan starter du med det? Snakk med selgerne dine! De har garantert en liste med spørsmål de må svare på flere ganger i uken. Spørsmål som du enkelt kan svare på i en nettsak og kan legge på nettsiden din. Husk kjøpsreisen til kundene dine. Vi linket til en artikkel lengre opp som vi anbefaler. Gidder du ikke scrolle? Her er den igjen
  4. Mål og evaluer. Som med alle måter å drive markedsføring på må du måle og evaluere resultatene dine. Hva fungerer av innhold? Hvilke sider er det som konverterer leads? Har du innhold som ingen leser? Hvorfor det? Det er aldri to streker under svaret når man jobber med innhold og digital markedsføring, og du kan i alle fall ikke hvile på laurbærene.

Relevante innlegg

Få nyheter og våre beste caser rett i innboksen din.

Årets byrå logo
BBN - The world's B2B agency logo
Google Partner
Iteo Hubspot Solution Partner Program
Iteo bra søk